Kirjoitusalusta.fi
Koko ruutu

Server Notice:

hide

Julkinen työtila Latest text of pad pp-tosu-2013 Tallennettu Marraskuu 17, 2012

 
     
Hallituksen esitys Piraattipuolueen toimintasuunnitelmaksi vuodelle 2013
 
Sisällys
 
1. Vaaleihin valmistautuminen ja poliittiset ohjelmat
1.1. Paikallistoiminnan kehittäminen
1.2. Poliittinen ohjelmatyö
1.3. Ehdokasasettelu ja kampanjoinnin aloittaminen
1.4. Rahoitus
 
2. Organisaatio
2.1. Organisaation kehittäminen ja toiminnan seuranta
2.2. Viestintä
2.3. Avoimuus
 
3. Muu toiminta
3.1. Lainsäädäntöön vaikuttaminen ja kansalaistoiminta
3.2. Kansainvälinen toiminta
3.3. Nuorisotoiminta
3.4. Opiskelijatoiminta
 
---
 
1. Vaaleihin valmistautuminen ja poliittiset ohjelmat
 
1.1. Paikallistoiminnan kehittäminen
 
Tausta: Seuraavat vaalit, joihin Piraattipuolue osallistuu, ovat europarlamenttivaalit, joiden varsinainen vaalipäivä on 8.6.2014. Ehdokkaita voidaan asettaa 20 koko maassa. Ehdokkaat valitaan jäsenäänestyksellä tai puoluekokouksessa. Puoluehallitus vastaa vaalikampanjasta valtakunnallisesti. Piiriyhdistykset vastaavat vaalikampanjan käytännön toteuttamisesta alueidensa kunnissa. Europarlamenttivaaleissa on ensimmäistä kertaa jokaisella äänioikeutetulla mahdollisuus äänestää Piraattipuoluetta. Europarlamenttivaaleja varten on tärkeää aktivoida paikallistoimintaa ja levittää toimintaa aiempaa useammalle paikkakunnalle, jotta kannatusta ja aktiivisuutta saadaan nostettua riittävästi kevään 2015 eduskuntavaaleihin mennessä.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Pyritään aktiivisesti nostamaan puolueen jäsenmäärää verkon kautta, tapahtumissa jäseniä keräämällä ja kannustamalla nykyisiä jäseniä hankkimaan tuttavapiiristään uusia jäseniä. Uusien jäsenten sitouttamiseksi ja aktivoimiseksi jokaiselle uudelle jäsenelle lähetetään postitse tervetuliaiskirje ja Purje-lehden uusin numero.
 
Tavoitteet tammi-kesäkuussa: Perustetaan piiriyhdistykset Lappiin ja Satakuntaan.  Pohjois-Karjalan piiri laajentaa tomintaansa Pohjois-Savon alueelle tulossa olevia vaalipiirirajojen muutoksia ennakoiden. Varmistetaan, että kussakin piirissä on toukokuun loppuun mennessä kartoitettu piirin alueella olevat keskeiset kesätapahtumat, joissa halutaan olla läsnä virallisesti tai epävirallisesti.
 
Tavoitteet heinä-joulukuussa: Tapahtumiin osallistumisen ja niiden järjestämisen määrää lisätään alkuvuoteen verrattuna. Varmistetaan, että jokaisessa piirissä on suunnitelma vuoden 2014 alkupuoliskon eurovaalikampanjointia varten.
 
1.2. Poliittinen ohjelmatyö
 
Tausta: Piraattipuolueen puolueohjelmaa laajennettiin jonkin verran vuoden 2011 syyskokouksessa. Puolueen kannatus niillä alueilla, joissa puolueella oli ehdokkaita, oli vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 0,59 % ja vuoden 2012 kunnallisvaaleissa 0,55 %. Selkeän kasvusuunnan puuttumisen vuoksi on selvitettävä, voitaisiinko puolueohjelmaa mahdollisesti huomattavastikin muuttamalla lisätä puolueen houkuttelevuutta sekä jäseneksi liittymiseen, toimintaan osallistumiseen että äänestämiseen. Lisäksi vuoden 2013 aikana on päätettävä vaaliohjelmasta vuoden 2014 europarlamenttivaaleja varten.
 
Tavoitteet tammi-maaliskuussa: Vuodenvaihteessa järjestetään laaja jäsen- ja kannattajakysely, jossa kartoitetaan erityisesti mielipiteitä sen suhteen, pitäisikö puolueen ottaa aktiivisesti kantaa nykyistä useampiin asioihin. Tulevaisuusryhmä valmistelee tämän ja muiden selvitysten pohjalta ehdotuksia puolueohjelman muuttamiseksi. Puoluehallitus voi tarvittaessa ohjata ja tarkentaa tulevaisuusryhmän tehtäviä. Tulevaisuusryhmä voi myös valmistella ehdotuksia nykyisen puolueohjelman puitteissa tehtäviksi uusiksi kannanotoiksi.
 
Tavoitteet huhti-kesäkuussa: Uusi puolueohjelma hyväksytään kesäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa.
 
Tavoitteet heinä-joulukuussa: Tulevaisuusryhmä valmistelee ehdotuksen puolueen vaaliohjelmaksi europarlamenttivaaleja varten. Vaaliohjelma hyväksytään loka-marraskuussa pidettävässä syyskokouksessa.
 
1.3. Ehdokasasettelu ja kampanjoinnin aloittaminen
 
Tausta: Vuoden 2014 europarlamenttivaaleihin voidaan asettaa 20 ehdokasta valtakunnallisesti. Ehdokkaat valitaan jäsenäänestyksellä, mikäli ehdokkaaksi pyrkiviä on enemmän kuin 20. Jos ehdokkaaksi pyrkiviä on enintään 20, ehdokkaat asetetaan puoluekokouksessa. Puoluehallitus voi poiketa ehdokasasettelupäätöksestä erityisen painavasta syystä enintään kahden ehdokkaan osalta.
 
Tavoitteet tammi-kesäkuussa: Puolueen ehdokkaat europarlamenttivaaleihin asetetaan kesäkuun loppuun mennessä.
 
Tavoitteet heinä-joulukuussa: Ehdokkaille etsitään aktiivisesti rahoitusta ja suunnitellaan kampanjamateriaaleja. Ehdokastiedot julkaistaan puolueen sivuilla ja lisäksi tuetaan ehdokkaiden omaa verkkonäkyyyttä.
 
1.4. Rahoitus
 
Tausta: Puolueiden rahankäytön määrä ei ole suoraan verrannollinen valittujen edustajien määrään, mutta ilman taloudellisia resursseja edes pätevien ehdokkaiden saaminen äänestäjien näkyviin on lähes mahdotonta. Voidaankin siis todeta demokratialla olevan hintansa. Vuonna 2013 on kerättävä ylijäämää vuoden 2014 europarlamenttivaalien kampanjointia varten.
 
Alkuvuodesta erityisenä tulonlähteenä ovat jäsenmaksut, joiden tarkat summat päättää puoluehallitus vuoden 2012 loppuun mennessä. Tämän jälkeen varoja saadaan tavanomaisista tulonlähteistä, joita ovat lahjoitukset ja kannatustuotemyynti. Puolueelle pyritään etsimään aktiivisesti rahoitusta ja kehittämään uusia rahoitus- ja tukemistapoja. Europarlamenttivaaleissa on käytössä ehdokasmaksut, joilla pyritään kattamaan erityisesti ehdokkaita esittelevien vaalijulisteiden kustannuksia.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Puolueelle kerätään rahoitusta jäsenmaksuina 5 000 euroa, ehdokasmaksuina 2 000 euroa (100 euroa per ehdokas), sekä lahjoituksina, kannatustuotemyyntinä ja muina tuloina vähintään 7 000 euroa.
 
2. Organisaatio
 
2.1. Organisaation kehittäminen ja toiminnan seuranta
 
Tausta: Menestyksekkään vaalikampanjan toteuttamiseksi kampanjan valmistelun on oltava määrätietoisempaa ja toimintasuunnitelman toteutumista on seurattava aiempaa tehokkaammin. Puoluehallitus keskittyy aiempaa enemmän toimintasuunnitelman toteutumisen seurantaan ja edistämiseen. Puoluehallituksen, piiriyhdistysten hallitusten ja Piraattinuorten säännöllisiä suunnittelutapaamisia jatketaan aiempien vuosien tapaan. Tulevaisuusryhmä jatkaa toimintaansa. Puoluehallitus voi tarvittaessa perustaa muitakin työryhmiä.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Puoluehallitus seuraa toimintasuunnitelman ja talousarvion toteutumista kuukausittain ja tekee julkaistavan yhteenvedon toimintasuunnitelman ja talousarvion toteutumisesta neljännesvuosittain. Järjestetään kolme suunnittelutapaamista: tammi-maaliskuussa, huhti-kesäkuussa ja heinä-joulukuussa. Perustetaan tarvittavat työryhmät. Puolueen kevätkokous järjestetään kesäkuussa ja syyskokous loka-marraskuussa.
 
2.2. Viestintä
 
Tausta: Puolueen viestintä on keskeisessä asemassa kun pyritään lisäämään aktiivien ja jäsenten määrää sekä puolueen kannatusta. Piraattipuolueen on oltava aiempaa näkyvämpi tiedotusvälineissä ja julkisessa keskustelussa.
 
Piraattipuolue on ollut hyvin esillä verkkoyhteisöissä. Piraattipuolue ehdokkaineen oli vuoden 2012 kunnallisvaalien alla ehdokasmäärään suhteutettuna aktiivisin Facebookissa ja Twitterissä. Vuosina 2009–2011 lähetettiin noin 30 lehdistötiedotetta vuodessa. Vuonna 2012 marraskuun puoliväliin mennessä oli lähetetty 14 lehdistötiedotetta. Vastaavasti puolueen blogin aktiivisuus oli vähentynyt. Puolueen viestinnän parantamiseksi myös jäsenrekisterin uudistamistarve on ilmeinen.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Piraattipuolue säilyttää aktiivisuutensa Facebookissa, Twitterissä ja Google+:ssa. Jäsenlehti Purje ilmestyy vuoden aikana kolme kertaa siten, että yksi numero keskittyy erityisesti esittelemään Piraattinuorten toimintaa. Lähetetään 40 lehdistötiedotetta. Lähetetään jäsenkirje kerran kuukaudessa. Puolueen blogissa julkaistaan enemmän kirjoituksia kuin vuonna 2012. Uudistetaan jäsenrekisteri. Puolueen viestinnän tavoittavuutta ja puolueen medianäkyvyyttä selvitetään yleisessä jäsen- ja kannattajakyselyssä. Toteutetaan yleisen jäsen- ja kannattajakyselyn perusteella mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet viestinnän kehittämiseksi.
 
2.3. Avoimuus
 
Tausta: Piraattipuolue on sitoutunut järjestämään toimintansa mahdollisimman avoimesti. Hallituksen kokoukset on järjestetty siten, että kuka tahansa on voinut seurata niitä ja pöytäkirjat on julkaistu verkossa, kuten myös kirjanpito huomattavalla tarkkuudella. Avoimuuden suhteen on ollut kuitenkin erityisesti liian tiukalla aikataululla tapahtuvaan asioiden valmisteluun liittyviä ongelmia, eikä riittäviä palaute- ja aloitekanavia ole ollut. Avoimuutta lisätään vuoden 2013 aikana. Tässä tärkeänä mahdollisuutena on Palautevirta-järjestelmän käyttöönotto. Se mahdollistaisi keskitetyn palautteen antamisen ja neuvoa-antavat jäsenäänestykset verkon kautta. Saksan piraattipuolueella on järjestelmästä hyviä kokemuksia ("liquid feedback").
 
Tavoitteet koko vuodelle: Puoluehallituksen kokoukset pidetään siten, että kuka tahansa voi tulla seuraamaan kokousta. Puoluehallituksen pöytäkirjat julkaistaan ajantasaisesti ja puoluehallituksen esityslistat ovat nähtävillä hyvissä ajoin ennen kokousta. Puoluehallitus huolehtii siitä, että puolueen varainkäytöstä on puolueen verkkosivuilla luettavissa mahdollisimman tarkat ja ajantasaiset tiedot. Puolueen kannanotot ja lausunnot saatetaan jäsenten kommentoitaviksi vähintään viisi päivää ennen varsinaista käsittelyä tai julkaisua. Kaikki puolueen toimintaan liittyvät asiakirjat kootaan avoimeen sähköiseen arkistoon, jota ylläpidetään ajantasaisesti. Otetaan käyttöön Palautevirta-järjestelmä.
 
3. Muu toiminta
 
3.1. Lainsäädäntöön vaikuttaminen ja kansalaistoiminta
 
Tausta: Piraattipuolue vaikuttaa eduskunnan ulkopuolelta lainsäädäntöön monin tavoin. Puolue toimii julkisessa keskustelussa mielipidevaikuttajana, antaa lausuntoja, osallistuu keskustelu- ja kuulemistilaisuuksiin ja seminaareihin, tapaa viranomaisten ja järjestöjen edustajia ja järjestää kansalaistoimintaa. Puolueen näkyvyys tiedotusvälineissä riippuu paljolti puolueen kyvystä reagoida tehokkaasti ajankohtaisiin puolueohjelmaa koskeviin uutisaiheisiin ja kyvystä etsiä itse mielenkiintoisia asioita nostettavaksi näkyviin. Europarlamenttivaalien lähestyessä on kiinnitettävä enemmän huomiota Euroopan unionissa meneillään oleviin hankkeisiin.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Annetaan lausunto jokaisesta puolueohjelmaa koskettavasta valmistelussa olevasta lainsäädäntö- tai muusta valtakunnallisesta viranomaishankkeesta. Tiedotetaan suurelle yleisölle puolueen tiedotuskanavien kautta ja tiedotusvälineitä informoimalla jokaisesta tällaisesta hankkeesta. Seurataan erityisesti tietoyhteiskuntakaari-lakihankkeen valmistelua ja tekijänoikeusasioiden neuvottelukunnan toimintaa. Seurataan erityisesti Euroopan unionissa meneillään olevia hankkeita. Selvitetään tapoja vaikuttaa hyvissä ajoin vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen valmisteltavan hallitusohjelman sisältöön. Tehdään omia avauksia, jotka eivät perustu mediassa jo valmiiksi käsiteltäviin asioihin.
 
3.2. Kansainvälinen toiminta
 
Tausta: Piraattipuolue on osa kansainvälistä piraattiliikettä, jonka yhteistyöelimenä toimii Pirate Parties International -järjestö (PPI). Piraattipuolue kannattaa piraattipuolueiden kansainvälisen yhteistyön kehittämistä. Piraattipuolueella ja Piraattinuorilla on ollut yhteyksiä lähinnä Ruotsin,  Saksan, Viron ja Venäjän piraattipuolueisiin.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Osallistutaan piraattipuolueiden kansainväliseen konferenssiin, mikäli sellainen järjestetään. Parannetaan yhteistyötä Viron ja Ruotsin piraattipuolueiden kanssa.
 
Tavoitteet tammi-kesäkuulle: Puoluehallitus asettaa kansainvälisyysryhmän, joka selvittää piraattipuolueiden kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia europarlamenttivaaleja varten ja raportoi puoluehallitukselle kesäkuun loppuun mennessä.
 
Tavoite heinä-joulukuulle: Suunnitellaan eri maiden piraattipuolueiden kanssa yhteisiä vaalitavoitteita ja -toimintaa europarlamenttivaaleja varten.
 
3.3. Nuorisotoiminta
 
Tausta: Piraattinuoret ry toimii Piraattipuolueen nuorisojärjestönä. Puolue tukee Piraattinuorten toiminnan laajentamista aiempaa useammille paikkakunnille. Puolue tukee mahdollisuuksien mukaan Piraattinuorten toimintaa taloudellisesti sen perustoiminnan järjestämisessä ja tiedotusmateriaalin hankinnassa. Tavoitteena on, että Piraattinuorten nimissä järjestetään toimintaa koko maassa.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Kunkin vaalipiirin alueella tapahtuvasta paikallistoiminnasta 20 % on Piraattinuorten tekemää. Yksi Purje-lehden numero toteutetaan erityisesti Piraattinuorten toimintaa esittelevänä erikoisnumerona. Piraattinuorten nimissä järjestetään toimintaa kaikissa vaalipiireissä.
 
3.4. Opiskelijatoiminta
 
Tausta: Piraattipuoluetta lähellä olevia opiskelijajärjestöjä ovat Helsingin yliopiston akateemiset piraatit H-YARR ja Aalto-yliopiston piirissä toimiva Aaltopiraatit, jotka toimivat toistaiseksi rekisteröimättöminä yhdistyksinä. Puolue rohkaisee uusien opiskelijajärjestöjen perustamista sekä tukee opiskelijajärjestöjä niiden verkkopalveluiden ylläpitämisessä ja muussa viestinnässä. Opiskelijatoimintaa koordinoiva valtakunnallinen Piraattiopiskelijat aloittaa toimintansa.
 
Tavoitteet koko vuodelle: Piraattiopiskelijat aloittaa toimintansa valtakunnallisena kattojärjestönä. Piraatit osallistuvat ylioppilas- ja opiskelijakuntien vaaleihin.